Bitez limanında kapasitesi artışına turizmcilerden sert tepki

Bitez limanında kapasitesi artışına turizmcilerden sert tepki
vodafon_içkale_19_şubat_2024
Gümüşlük Festivali Bananer 2 Temmuz 2024
Turgutreis-Uğur-Kampus_12 Temmuz 2024
previous arrow
next arrow
Yayınlama: 29.05.2024
331
A+
A-

Bodrum’un mavi bayraklı cennet koylu destinasyonu Bitez’de 380 teken kapasiteli yat limanında en az 100 tekne daha kapasitesinin arttırılacağını öğrenen turizmciler liman önünde basın açıklaması yaptı. Açıklama sırasında turizmciler belediye meclis üyesi ve turizmci Hüseyin Cem Köylü ile diğer otel sahipleri arasında sert tartışmalar yaşandı.

bodrum-sokak-haber-youtube-abone
bodrum-sokak-haber-youtube-abone
previous arrow
next arrow

Bodrum’un en tanınmış mavi bayraklı plajlarından birisi olan Bitez koyunda halen Bodrum Belediyesi Gıda A.Ş. tarafından işletilen 380 tekne kapasiteli bir tekne limanı var. Bu liman çoğunluğu Bodrum’da yaşamını sürdüren amatör denizciler ve günübirlik gezi tekneciler tarafından kullanılıyor. Bodrum Belediyesi tarafından bu küçük limanın kapasitesinin 480 ‘e çıkarılacağını ve etrafına da mendirek yapılmasının planlandığını öğrenen ve Bitez koyunun bu kapasiteyi kaldırmayarak aşırı kirlilik oluşturacağını, bu durumun da özellikle konaklama sektöründe hizmet veren turizmcileri olumsuz etkileyeceğini belirten turizmciler yat limanı önünde eylem ve basın açıklaması yaptı.

Bu koy bu yat kapasitesini kaldırmaz…

Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeciler Derneği – BODER Başkanı Ömer Faruk Dengiz ile Bitezli turizmcilerin katıldığı basın açıklamasında, yat limanı kapasitesinin olağan şartların dışında ve hiçbir makamdan izin alınmadan kapasite artışına gidildiğini iddia edildi.  Aynı zamanda Turizmci olan Avukat Gizem Ulaş Efe “Bu Bitez otelcilerinin ve esnafının yaşam çığlığıdır, her yıl kapasitesi arttırılan yat limanı sığ koyda aşırı kirlilik yaratmakta bu kirlilik otellerin önüne kadar gelmektedir. Ve Bitez koyu geri dönülemez şekilde kaybedilmek üzeredir. 1980’li yıllarda günübirlik 3-5 teken bağlamak için yapılan yer şu anda yat limanı oldu. Plansız, programsız koyun geleceğini düşünmeden hem doğan hem denizin hem turizmin geleceğinin tehlikeye atılmaması için her türlü hukuki girişimde bulunacağız. Gönül isterdikki meramımızı belediye başkanımıza makamında anlatabilelim. Bodrum için Bitez için denizlerimiz ve kıyılarımız için birlikte hareket edelim. Görüşebilelim. Tekne bağlamaya ihtiyaç var diye kaçak liman yapılırsa bu koyu kaybederiz, Kapasiteyi 500 tekneye çıkarmak bu koy için ölümcül bir adımdır…” dedi.

Turizmde Sektörler Birbirine Zarar Vermemeli…

BODER Başkanı Ömer Faruk deniz ise 56 turistik tesiste 3800 yatak kapasitesinin bulunduğu cennet koyda otelcinin kirlilik nedeniyle can çekiştiğini kaydederek; “Turizmde hiçbir sektör birbirine zarar vermemeli. Sırf para kazanacaklar diye turizmciye geri dönülemeyecek zararlar verilmemeli. Dernek olarak Turizm Bakanlığı, Ulaştırma ve Çevre Bakanlığı’na müracaat ederk projenin durdurulmasını isteyeceğiz…” diye konuştu.

Ekmek Yediğimiz Denizlere İhanet Etmeyelim

Turizmci Engin Olcay ise “Hem tekne sahibiyim hem otelci. Tam 40 yıldır bu denizcilerden koydan ekmek yiyoruz. Denize ve turizme ihanet etmeyelim. Kapasite arttıracağız diyerek otelleri sahili sintine atıkları, pislik ve akaryakıt atıkları ile durdurulmasına izin verilmemeli. Turizmcinin bugün isyanın hem belediye hem ilgili makamlar duymalı…” dedi.

Bitez koyunda turizm işletme sahibi ve aynı zamanda Bodrum Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Cem Köylü ise kapasite artırılmasının koyda olumsuz bir etki yapmayacağını ve bundan sonra da başka bir kapasite artışının yapılmayacağını söyledi.

Turizmci Dursun Külcü de bu kapasite artışının ve mendirek projesinin Bitez Koyunu kirleteceğini ve turizme de olumsuz etkisi olacağını söyledi. Bölgenin doğal sit olduğunu ve bir çivi bile çakılmasının uygun olmadığını da sözlerine ekledi.

Bodrum Belediyesi AKP’li Meclis Üyesi Nevzat Kanber de turizmcilerin haklı olduğunu ifade ederek Bitez’de koyun hızla kirlendiğini ve 15 günde bir gelen atık toplama teknesinin bu kapasiteye bile yetmediğine vurgu yaptı. Meclis üyesi olarak iki haftadan bu yana projenin ne olduğunu öğrenmeye çalıştığını, ancak bu gün basın açıklaması ile konuyu öğrenebildiğini söyledi.

Basın açıklaması sonrasında otelcilerle Belediye meclis üyesi Hüseyin Cem Köylü ile sert tartışmalar ve gerginlik yaşandı.

Gümüşlük Festivali Bananer 2 Temmuz 2024-2
Turgutreis-Uğur-Kampus_12 Temmuz 2024
halkarnas 27 haziran 2024
db
previous arrow
next arrow
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.